Cèdula d’habitabilitat: què és i com es tramita

Si has estat present en algun tema vinculat al sector immobiliari, segur que més d’una vegada i de dues has hagut de demanar la cèdula d’habitabilitat, ja fos per llogar o per comprar. O inclús simplement per donar d’alta subministres. Es tracta d’un tràmit necessari que pot portar mal de caps. Expliquem què és i com es tramita.

La cèdula d’habitabilitat és un document que acredita de forma oficial que es compleixen els requisits per què un espai pugui ser habitat per persones. Això significa que en salubritat, higiene i solidesa es compleix amb els estàndards.  És un document que es troba a les comunitats autònomes i que caduca cada 15 anys, per tant caldrà renovar-lo.

Els requisits de la cèdula d’habitabilitat:

Aquesta acreditació compta amb uns paràmetres molt concrets que són els següents:

  • Una superfície mínima de 36 m2
  • Cal tenir un equipament mínim amb lavabo, cuina, aigua calenta, finestres, portes…
  • L’alçada mínima ha de ser 2,5 metres, però la cuina i el bany poden ser de 2,2
  • Cal tenir elements de seguretat a la casa

Davant això hi ha tres tipus de cèdules que depenen de diferents factors, sobretot l’antiguitat de l’immoble. Són aquests:

  • Cèdula d’habitabilitat de primera ocupació: es tracta d’aquella que s’entrega com a obra nova, i que mai ningú hi ha viscut anteriorment
  • Cèdula de segona ocupació: un immoble que ja existia i que haurà de ser renovada respecte la de primera ocupació
  • Cèdula de primera ocupació per rehabilitació: si l’habitatge s’ha reformat de forma important, caldrà demanar una nova cèdula

Preguntes i respostes

Hi ha una sèrie de preguntes i respostes habituals que algú es pot fer respecte la cèdula d’habitabilitat. Responem les més habituals:

  • Quan es necessita una cèdula d’habitabilitat? S’exigeix al contractar i donar d’alta serveis d’aigua, gas, llum, a més de tràmits per llogar o vendre un inmoble
  • És obligatòria per una hipoteca? No, però sense ella potser no la concedeixen perquè no es considera habitatge.
  • Es pot viure sense una cèdula d’habitabilitat? Sí, però pot complicar alguns tràmits com la contractació de subministres o empadronament.
  • Es pot viure en un local sense cèdula? La resposta clara és que millor tenir-la per evitar sancions.

Tramitar la cèdula d’habitabilitat

La tramitació de la cèdula s’aconsegueix contactant amb un arquitecte o arquitecte tècnic i sol·licitar un certificat d’habitabilitat pel seu col·legi professional. Faran una inspecció de l’immoble i donaran el vistiplau. Això té un cost, que depèn dels honoraris de cada arquitecte i també les taxes: a Barcelona és d’uns 42,6 euros només en taxes. Tarda en demorar-se un mes, més o menys i sempre que estigui vigent, no caldrà demanar cap duplicat.

Si tens dubte sobre aquest tema, contacta amb nosaltres i t’ajudarem.


Més notícies